Ο δεύτερος επετειακός εορτασμός του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης!

Είναι ήδη το 2022! Εμείς στο Ινστιτούτο Κομφούκιος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είμαστε πολύ χαρούμενοι.

Από τη μια, νιώθουμε σαν να ήταν χθες που οι πρώτοι μας φοιτητές ήρθαν στο Ινστιτούτο Κομφούκιος. Από την άλλη, φαίνεται σαν να έχει περάσει μια ολόκληρη ζωή από τότε που ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε σκληρά για το Ινστιτούτο. Κάτω από την πανδημία, ο τρόπος μας εργασίας άλλαξε, οι απόψεις μας για τη ζωή άλλαξαν, η προοπτική μας στις ανθρώπινες σχέσεις άλλαξε.

Κατά την γνώμη μου, αυτά τα δύο χρόνια είναι σίγουρα από τα πιο σημαντικά στη ζωή μου. Το να μελετάς Κινεζικά και ταυτόχρονα να εργάζεσαι στην Κίνα απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Η συνεργασία με τους Κινέζους συναδέλφους μου απαιτεί επίσης πολλές νέες γνώσεις.

Συχνά λέω στους συναδέλφους μου στο Ινστιτούτο Κομφούκιος ότι ‘Το Ινστιτούτο Κομφούκιος μας είναι μια ιδιαίτερη οικογένεια, όλοι είμαστε μέλη αυτής της οικογένειας’. Αυτό είναι ακριβώς το προσωπικό μου αίσθημα και ο λόγος για τον οποίο πάντα θα κάνω το καλύτερό μου για να υποστηρίξω τους συναδέλφους μου στο Ινστιτούτο Κομφούκιος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να υποστηρίξουμε τη μελέτη των Κινεζικών στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε στην κατασκευή ενός ισχυρού γέφυρας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Έχουμε επιτύχει μέχρι στιγμής; Η επιτυχία είναι ένα σχετικό έννοια. Δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τα επιτεύγματά μας, οι προκλήσεις είναι πολλές, ο χρόνος ποτέ δεν είναι αρκετός, αλλά είμαστε σίγουρα πρόθυμοι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα έργα, να συνεργαζόμαστε με φοιτητές και συναδέλφους, να συνεχίσουμε να μαθαίνουμε από τον έναν από τον άλλο, να εργαζόμαστε σκληρά μαζί για να εισέλθουμε στον κόσμο της κινεζικής γλώσσας, να δημιουργήσουμε περισσότερους δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, δεσμούς φιλίας και αμοιβαίας κατανόησης. Αυτή είναι η εγγύηση της καρδιάς μας!

Ρούλα Τσοκαλίδου 罗兰 Συν-Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης